czwartek, 11 lutego 2016

Shami Kabab lub Shaami Kabab (hindi: शामी कबाब)

Shami Kabab jest popularną indyjska odmianą kebaba, szczególnie popularna w Pendżabie, Bangladeszu i Kaszmirze. Kotlety Shami Kebab robi się z mielonego mięsa, może być kurczak, jagnięcina lub baranina, z dodatkiem ugotowanej i zmielonej ciecierzycy, smażona cebula, jajka i mieszanki przypraw curry do Shami Kabab.
Shami Kabab serwowane są jako przystawka dla gości na większe uroczystości. Uwielbiane szczególnie w muzułmańskiej części społeczności Indii, absolutnie konieczne na obchody muzułmańskiego święta Eid.
W zależności z jakiego mięsa chcemy przyrządzić Shami Kabab to stosujemy odpowiedni do tego przepis. Jeśli będziemy chcieli zrobić kotlety Shami Kabab z mielonego kurczaka lub mielonej wieprzowiny to nie musimy mięsa uprzednio gotować. Jeśli będzie to z twardego mięsa jak np. baranina lub kozina mięso trzeba ugotować do miękkości a dopiero potem zmielić i użyć do wyrabiania kotletów Shami Kabab. Tak przyrządzone kotlety smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu lub grillujemy.
Jest wiele przepisów na Shami Kabab jednak ten, który zamieszczamy jest najlepszy, z jednym małym zastrzeżeniem, żeby nie dodawać do środka surowej cebuli tylko usmażoną. Kto gotuje wie dlaczego, cebula surowa tylko lekko zaparzona w środku szybko psuje smak mięsa i na drugi dzień kotlet jest już niesmaczny.


Przepis na Shami Kabab z baraniny

Składniki:
1 garść świeżych listków kolendry
1 garść świeżych liści mięty
1 mała łyżeczka pasty z tamaryndowca
3 zielone chilli dla lubiących ostre potrawy
1 łyżeczka czosnek mielony
1 łyżeczka imbir zmielony
3 posiekane cebule
pół łyżeczki kuminu (kmin indyjski)
3 łyżki Przyprawy Shami Kabab
4 łyżki masła klarowanego Ghee
1 łyżka oleju
pół kilo baraniny
100 g Channa Dal ( najlepiej namoczyć na noc)
1 szt jajko ugotowane na twardo
sól i chili do smaku

Sposób przyrządzenia
Baraninę najlepiej gotować w szybkowarze, bo potrzebuje trochę czasu żeby mięso zmiękło. Do szybkowaru wlej 1 łyżkę oleju dodaj kumin i cebulę i podsmaż na złoty kolor. Następnie zmniejsz temperaturę pod szybkowarem i dodaj łyżeczkę czosnku w proszku, łyżeczkę imbiru w proszku, pastę z tamaryndowca, zielone chilli (jeśli lubisz ostre potrawy) i liście mięty. Wszystko razem podsmaż, a potem dodaj mięso z baraniny (obrane z kości i pokrojone w kostkę). Dodaj trochę wody. Szybkowar zamknij i gotuj aż baranina zmięknie.
Channa Dal ugotuj w niewielkiej ilości wody z solą do miękkości.
Przyprawę Shami Kabab podgrzej na małej patelni z dodatkiem masła klarowanego ghee.
Jak wszystkie składniki będą miękkie, mięso z szybkowaru i ciecierzyce wymieszaj razem, dodaj Przyprawę Shami Kabab i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Liście kolendry, cebulę i jajko posikaj. Dodaj sól i szczyptę kaszmirskiego chili i wymieszaj wszystkie składniki.
Czas na formowanie kotletów.
Z mięsa i ciecierzycy formuj małe kuleczki, w środek dokładaj mieszankę kolendry, cebuli i jajka i przed położeniem na patelnię lekko rozpłaszczaj kotlety - kababy. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła klarowanego Ghee i smaż Shami kabab na brązowy kolor z dwóch stron.
Podawaj klasycznie z jogurtem lub ryżem.

 

Przepis na Shami Kabab z wieprzowiny

Składniki:

1 mała łyżeczka pasty z tamaryndowca
1 łyżeczka czosnek mielony
1 łyżeczka imbir zmielony
3 posiekane cebule
3 łyżki Przyprawy Shami Kabab
4 łyżki masła klarowanego Ghee
1 łyżka oleju
pół kilo mięsa mielonego np. z łopatki
100 g soczewicy czerwonej
1 jajko
sól do smaku

Sposób przyrządzenia
Na patelni podsmaż cebulę z jedna łyżka oleju na złoty kolor. Następnie zmniejsz temperaturę pod patelnią i dodaj łyżeczkę czosnku w proszku, łyżeczkę imbiru w proszku, pastę z tamaryndowca i 3 łyżki indyjskiej Przyprawy Shami Kabab.
W osobnym garneczku z niewielką ilością wody i soli zagotuj do miękkości czerwoną soczewicę.
Jak soczewica będzie gotowa dodaj do mięsa. Dodaj również smażoną cebulę z przyprawami i jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki aż będą stanowiły gładka masę
Czas na formowanie kotletów.
Z powstałej masy formuj małe kotleciki i smaż na patelni na roztopionym maśle ghee, aż kotlety będą brązowego koloru z dwóch stron.
Podawaj ryżem lub ziemniakami i surówkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz