poniedziałek, 15 lutego 2016

Hyderabadi Birjani

W czasach kiedy Indie były podzielone na Księstwa, na południu Indii znajdowało się Księstwo Deccan ze stolicą w Hyderabadzie. Księstwem rządzili muzułmańscy Nizami, którzy najechali Indie z Azji Centralnej i uchodźcy z Persji, prześladowani ze względu na swoją religię.
Tam, gdzie spotykają się rożne kultury, mieszają się również kuchnię i z tej mieszanki powstają nowe dania, które królują do dzisiaj w kuchni południowych Indii.
Muzułmanie przywieźli swój przepis na Birjani, ale to dopiero mieszanka południowo indyjskich przypraw spowodowała, że danie to nabrało aromatycznego wspaniałego smaku.
Hyderabadi Birjani może przyrządzić nawet początkujący kucharz, dla nich jest przygotowana Mieszaka Przypraw Curry do kurczaka Hyderabadi Birjani. Kto się czuje na siłach może sam skomponować taką mieszankę z poszczególnych przypraw, sam dobierając proporcje pod swój smak.

Do przyrządzenia Birjani będziemy potrzebowali tych składników:
1 kg kurczaka
1 kg ryżu Basmati
1 garść świeżej kolendry
4 - 5 cebule
3 łyżeczki mielonego czosnku (może być świeży starty)
1.5 łyżeczki Chilli jak ktoś lubi bardzo ostro ale radzę pominąć
1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
6 łyżeczek Przyprawy Curry do kurczaka Hyderabadi Birjani
1 kubek jogurtu
2 cytryny

Jak połączyć te składniki najlepiej zobaczyć na filmie. Nawet jeśli nie znasz angielskiego zobacz jak to się miesza i jak dodaje.
Żeby składniki równo zapiekały się w ognisku, drewno z ogniska kładzie się na górze pokrywy. Żeby wytworzyć ciśnienie brzegi garnka obkleja się ciastem, tak, że pokrywa nie odskakuje.
No któż może nas nauczyć lepiej jak nie potomek Nawaba z Hyderabadu.




Przyprawa Curry Hyderabadi Birjani, składniki: nasiona kolendry, czarny pieprz, kmin, goździki, anyż gwiazdkowy, kardamon, sól, kurkuma, chili, melon, cynamon, suszona śliwka z pestką, kwiat gałki muszkatołowej, suszony imbir, czosnek, mąka kukurydziana, aromat z kwiatu kewra, czarny kminek, kwas cytrynowy, suszone liście mięty, cebula w proszku, szafran.
bez glutaminianu sodu




Przechowywanie w suchym, chłodnym miejscu.
waga netto 60g
kraj pochodzenia: Indie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz