wtorek, 13 października 2015

Curry z Kurczaka

Curry z Kurczaka jest popularnym przysmakiem w całej Azji Południowej i Azji Południowo-wschodniej. Kuchnia indyjska jest różnorodna i ma dużą ilość odmian regionalnych; dlatego każdy region ma swoje własne specjalne podpisy na kurczaka curry, w zależności od dostępności lokalnych produktów.
Klasyczne curry z kurczaka w południowej Azji składa się z cebuli, smażonej w oleju i przyprawione imbirem, czosnkiem, chili. Nieodzowna jest mieszanka przypraw Chicken Curry, która zawiera takie przyprawy jak kurkuma, kminek, kolendra, cynamon, kardamon. Na koniec gotowania dodawane są pomidory bez skórki.

Przepis na Curry z kurczaka


Umyj i pokrój 1kg piersi kurczaka, wymieszaj z przyprawą i odstaw do lodówki na ok. godzinę. Podgrzej 100g klarownego masła Ghee na patelni, podsmaż na złoto 3 posiekane w kostkę cebule. Dodaj 3 pokrojone pomidory, 0,5 łyżeczki ostrej papryki i dokładnie wymieszaj. Dodaj 15g. mieszanki przyprawy do curry z kurczaka i sól do smaku. Podsmażaj ciągle mieszając przez ok. 2-3 minuty. Dodaj kawałki kurczaka i smaż przez 10 minut. Dodaj 100g. ubitego jogurtu naturalnego, 60ml. wody i wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj i duś przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj, żeby kurczak nie przywarł do dna. Dodaj 15 ml. soku z cytryny i 2g. suszonych liści kozieradki, wymieszaj i podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz