środa, 14 października 2015

Birjani z kurczaka


Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryān, co oznacza zapach. Biryani to niezwykle aromatyczna potrawa, w której wzajemnie przenikają się smaki ryżu basmati, przypraw i mięsa lub warzyw. Biryani określa potrawę z kurczaka, koziny, baraniny lub jagnięciny i ryżu z różnymi dodatkami np. z soczewicą, cebulą czy marchewką. Jest to bardzo smaczne danie, które nadaje się zarówno na zwyczajny obiad, jak również na specjalną okazję.

Skład mieszanki przypraw Curry Bombaj Birjani : cynamon, pieprz czarny, nasiona kardamonu, czerwona papryka chilli, goździki, kminek, zielony kardamon, kwiat muszkatołowy.


Birjani z kurczaka

Składniki:
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 5 łyżek masła Ghee
  • 3 średnie cebule pokrojone w plasterki
  • 1 kg mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę (najlepiej udka i podudzia)
  • 7 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 ½ łyżeczki Imbiru w proszku
  • 1 ½ łyżeczki czosnku mielonego
  • 2 łyżki Curry Bombaj Birjani
  • 2 łyżeczki soli
  • 600 ml wody
  • 450 g Ryżu Basmati
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki Kaszmirskiego Chilli
  • listki świeżej kolendry do dekoracji



Sposób Przygotowania:
1 W rondlu zagotować mleko z szafranem, odstawić. Na patelni roztopić ghee i podsmażyć na nim cebulę na złoty kolor. Połowę przełożyć do oddzielnego naczynia, wraz z odrobiną ghee, i odstawić.

2 Mięso z kurczaka pokrojone w kostkę włożyć do dużej miski, wlać jogurt, dodać imbir w proszku, czosnek mielony, mieszankę przypraw Curry Bombaj Birjani, 1 łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać.

3 Patelnię z podsmażona cebulką ponownie ustawić na ogniu, dodać mięso z przyprawami i smażyć ok 3 minuty, ciągle mieszając. Wlać wodę i gotować na wolnym ogniu 45 min, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso jeszcze będzie twarde uzupełnić wodę o ok 150 ml i nadal gotować ok 15 min, aż woda odparuje. Mięso nadal smażyć jeszcze przez 2 min, ciągle mieszając.

4 Ryż Basmati przesypać do garnka, dodać sól, można też dodać trochę kminu indyjskiego i gotować na średnim ogniu, aż ryż na wpół będzie miękki. Odsączyć i połowę przełożyć do innego naczynia.

5 na ryżu pozostawionym w garnku ułożyć mięso, zalać mlekiem z szafranem, dodać pokrojone chili, cebulę z ghee, potem przykryć druga warstwą ryżu, przykryć i gotować na wolnym ogniu 15-20 min. Podawać na gorąco.
Więcej przepisów kuchni indyjskiej znajdziesz tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz