Wykonanie Aloo Gobi jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Najważniejsze to mieć podstawowe składniki jak: ziemniaki, kalafior, zielony groszek i mieszankę przypraw Kitchen King.
Składniki na ok. 4 porcje:
- około 5 łyżek masła Ghee
- 3 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 0.5 kg kalafiora połamanego na małe kawałki
- 4 średnie cebule, drobno posiekane
- 5 cm imbiru obranego i pociętego na malutkie kawałeczki tak, żeby nie było włókien ( można użyć przyprawy sproszkowanego imbiru)
- 5 ząbków czosnku drobno posiekanego lub czosnku w proszku
- jeden strączek zielonego chili – pokrojony (dla lubiących bardzo pikantnie)
- 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożony, konserwowy lub świeży)
- 4 łyżeczki mieszanki przyprawy Kitchen King
- sól do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z 5 łyżkami masła Ghee, dodaj cebulę i smaż aż delikatnie zbrązowieje, dodaj imbir i czosnek i smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj przyprawę Kitchen King, też lubi być trochę podsmażona tak żeby lepiej wydobyć z niej aromat. Teraz dodaj pomidora i gotuj 5 minut. Dodaj paprykę chili, sól i gotuj minutę. Teraz dodaj ziemniaki i kalafiora i gotuj aż ziemniaki będą ugotowane. Dodaj groszek. Gotuj jeszcze chwilę.
Więcej przepisów kulinarnych na dania indyjskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz