poniedziałek, 12 października 2015

Aloo Gobi - indyjskie danie wegetariańskie

Aloo Gobi jest indyjskim daniem wegetariańskim, gdzie głównymi składnikami są: Aloo (ziemniaki) i Gobi (kalafior) wymieszane z przyprawami. Danie ma ładny żółtawy kolor. Jest to jedno ze standardowych dań w menu wielu wegetariańskich restauracji indyjskich. Istnieje jednak wiele wersji tego dania, które występują pod tą samą nazwą.
Wykonanie Aloo Gobi jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Najważniejsze to mieć podstawowe składniki jak: ziemniaki, kalafior, zielony groszek i mieszankę przypraw Kitchen King.



Składniki na ok. 4 porcje:
  • około 5 łyżek masła Ghee
  • 3 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 0.5 kg kalafiora połamanego na małe kawałki
  • 4 średnie cebule, drobno posiekane
  • 5 cm imbiru obranego i pociętego na malutkie kawałeczki tak, żeby nie było włókien ( można użyć przyprawy sproszkowanego imbiru)
  • 5 ząbków czosnku drobno posiekanego lub czosnku w proszku
  • jeden strączek zielonego chili – pokrojony (dla lubiących bardzo pikantnie)
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożony, konserwowy lub świeży)
  • 4 łyżeczki mieszanki przyprawy Kitchen King
  • sól do smaku


Przygotowanie:
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z 5 łyżkami masła Ghee, dodaj cebulę i smaż aż delikatnie zbrązowieje, dodaj imbir i czosnek i smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj przyprawę Kitchen King, też lubi być trochę podsmażona tak żeby lepiej wydobyć z niej aromat. Teraz dodaj pomidora i gotuj 5 minut. Dodaj paprykę chili, sól i gotuj minutę. Teraz dodaj ziemniaki i kalafiora i gotuj aż ziemniaki będą ugotowane. Dodaj groszek. Gotuj jeszcze chwilę.
Więcej przepisów kulinarnych na dania indyjskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz