
Haleem - tradycyjna indyjska potrawa na święto Ramadan
Haleem
Haleem - w tradycyjnej kuchni indyjskiej przyrządza się: z pszenicy, jęczmienia, soczewicy i mięsa (wołowiny, baraniny lub kurczaka). Oczywiście nieodzowne w daniu Haleem są przyprawy.Haleem wymaga długiego gotowania na wolnym ogniu, czasem 7-8 godzin. Teraz coraz częściej wszystkie składniki są wkładane razem do szybkowaru i danie jest gotowe już po półtorej godzinie, ale jeśli chcemy je zrobić wyśmienite gotujmy tak wolniutko jak nasz polski rosół.
Oczywiście jak długo gotujemy zależy również od mięsa jakie użyjemy. Najważniejsze jest żeby wszystkie składniki dokładnie się rozgotowały, tak żeby można je było utłuc tłuczkiem, takim do ziemniaków.
Pierwsze przepisy dania Haleem zachowały się w słynnej arabskiej książce kucharskiej pochodzącej z X wieku "Kings and caliphs and lords and leaders", co można przetłumaczyć jako „Królowie i kalifowie i władcy i przywódcy”. Przepis zamieścił Abu Muhammad al-Muzaffar ibn Sayyar pochodzący z Bagdadu. Jak wskazuje tytuł Abu Muhammad wybierał tylko przepisy godne serwowania na stołach królów i władców. Dlatego Haleem zasługuje na szczególna uwagę kucharzy.

Rozpisuję się tak bardzo na temat pochodzenia tego dania, bo wiąże się ona z tradycją przyrządzania Haleem w czasie Ramadanu. Tradycyjnie jest gotowane w dużych kotłach, opalanych drzewem, prawie przez cały dzień, żeby po zmroku można było ucztować wspólnie przy tradycyjnym Haleem w Ramadan.
Współcześnie Haleem jest obecne w manu restauracji pakistańskich, indyjskich, bangladeskich i arabskich na całym świecie.

Tradycyjne Haleem zaczyna się od moczenia całą noc: pszenicy, jęczmienia i soczewicy. Mięso z przyprawami, cebulą, czosnkiem i innymi składnikami gotuje się aż do miękkości. Jednocześnie pszenica, jęczmień i soczewica są gotowane w osolonej wodzie też do miękkości. Jak tylko mięso jest miękkie wyjmuje się wszystkie kości i miesza z pozostałymi składnikami. Po wspólnym gotowaniu wszystkich składników, ubija się tłuczkiem tak żeby powstała jednolita pasta curry.
Haleem podaje się z posiekanymi liśćmi mięty i kolendry, zasmażoną na złoty kolor cebulą, imbirem lub ze strąkami zielonego chilli i cytryną. Haleem można jeść z indyjskim chlebkiem Naan lub z ryżem.
Przepisy Kuchni Indyjskiej: Przepis na indyjski Haleem
Przyprawa Haleem do mięsa składniki:
kurkuma, pieprz kubeba, kwiat gałki muszkatołowej, gałka muszkatołowa, cynamon, melon, sacharoza - maltodekstryna, dwutlenek krzemu, sól, chili, pieprz, kolendra, czarnuszka, kmin, kardamon mały, czarny kardamon, goździki, suszony imbir, gorczyca musztardowa, suszona cebula, czosnek, kwas cytrynowy.bez glutaminianu sodu
Przechowywanie w suchym, chłodnym miejscu.
Wyprodukowano lipiec 2015
waga netto 50g
kraj pochodzenia: Indie
Zobacz jak w ogromnych piecach - garach przyrządza się Haleem na święto Ramadan w Indiach
Przyprawa Curry Haleem do mięsa
50g kawałki wołowiny w aromatycznym sosie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz