poniedziałek, 9 listopada 2015

Around the flavors: Paneer

Around the flavors: Paneer: Paneer , ser pochodzący z Indii. Paneer możemy podawać na słodko i słono,w deserach,daniach głównych i w przystawkach. Równie dobrze sprawdz...

Paneer

Paneer , ser pochodzący z Indii. Paneer możemy podawać na słodko i słono,w deserach,daniach głównych i w przystawkach. Równie dobrze sprawdzi się w zapiekankach i sałatkach,to jak? Spróbujecie ? Paneer ,jest prosty w przygotowaniu.
Wszystko czego potrzebujecie,to :

  • 2 l tłustego mleka,prosto od krówki,nie sklepowe
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
Dodatkowo:

  • Garnek napełniony wodą
  • durszlak
  • ściereczka lub pieluszka tetrowa
Mleko zagotuj,zmniejsz ogień i powoli cały czas mieszając dodawaj sok z cytryny. 
Gotuj na małym ogniu przez ok 20 minut.
Durszlak wyłóż ściereczką ,przelej ser i mocno zaciśnij aby wycisnąć całą serwatkę.
Przykryj ser ściereczką i obciąż czymś ciężkim,u mnie to był garnek z wodą.
Tak przygotowany ser odstaw na ok 2 godziny.
 Polecam bloga Pani Ewy kuchnia indyjska, bardzo ciekawe przepisy, z którymi radzi sobie doskonale przy ograniczonym dostępie do przypraw curry i produktów z Indii, ale od strony technicznej gotowania super. Od razu widać, że pani Ewa gotuje, a nie tylko bloguje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz